Nieuws Items

De Adviesraad actueel.

Betrek inwoners meer bij de hulp die zij krijgen

Betrek inwoners meer bij de hulp die zij krijgen en maak waar wat je belooft. Dat schrijft de Adviesraad Sociaal Domein Nieuwegein in een brief aan de nieuwe gemeenteraad. We hebben bewust afgezien van een wensenlijstje. Want die zijn er genoeg. Veel belangrijker is het dat beloftes worden waargemaakt en afspraken nagekomen. De inwoners moeten kunnen zien dat alle mooie woorden die in beleidsplannen staan daadwerkelijk worden uitgevoerd. De gemeente belooft bijvoorbeeld al jaren dat er één toegangspunt komt voor alle zorg en hulp die mensen nodig hebben. Dat moet er nu eindelijk eens komen. En hoewel er de afgelopen jaren al veel verbeterd is, kan er veel beter worden samengewerkt tussen verschillende organisaties, zoals Geynwijs en WIL.

Volgens de adviesraad, die de wethouders adviseert over het sociaal domein, is het belangrijk dat inwoners meer zeggenschap hebben over de hulp die ze krijgen. Zij weten immers het beste wat er nodig is. Ze moeten zich serieus genomen voelen.

Ten slotte roept de adviesraad de gemeente op om de komende jaren een campagne te organiseren opdat inwoners zich ervan bewust worden, dat de zorg die ze nu gewend zijn te krijgen, straks niet meer mogelijk is. Het aantal ouderen zal grofweg verdubbelen en er zullen meer mensen last krijgen van mentale en fysieke beperkingen. Er is te weinig personeel. Mensen zullen dus meer zelf moeten doen met de hulp van familieleden en andere vrijwilligers. Daarom is het belangrijk dat er goede ondersteuning is voor mantelzorgers en dat samenwerking tussen professionele en vrijwilligersorganisaties gestimuleerd wordt.

De hele brief van de Adviesraad Sociaal Domein aan de gemeenteraad is hier te lezen. 

 

 

Adviesraad Sociaal Domein Nieuwegein
Postbus 1
3430 AA  NIEUWEGEIN